Sisäantenniverkko kannattaa toteuttaa talotekniikan LVIS-päivityksen tai saneerauksen yhteydessä. Kiinteistöt vastaavat itse mobiilikuuluvuudesta sisätiloissa ja oikea-aikainen toteutus alentaa kustannuksia samalla kuin hyvä sisäkuuluvuus lisää asumistyytyväisyyttä, mahdollistaa tilojen monipuolisen käytön ja tuo pelastus- ja viranomaistoiminnalle turvallisen ympäristön.
Suomessa hyödynnetään mobiiliverkkoa yhä ahkerammin varsinkin sisätiloissa, minkä myötä sisäkuuluvuuden merkitys on kasvanut entisestään. Puhelimien käytön lisäksi esimerkiksi älykkäät automaatiosovellukset ja sähköautojen latausratkaisut edellyttävät myös matkapuhelinverkon sisäkuuluvuutta. Tämän takia tarvitsemme yhä suurempaa kapasiteettiä langattomissa verkoissamme selvitäksemme suuresta datamäärästä, joka siinä liikkuu. Yhä useampi asukas osaakin jo vaatia toimivaa sisäkuuluvuutta, mikä on kehittymässä yhdeksi asuntojen myyntivaltiksi.
Operaattorit laajentavat ulkoverkkojensa 5G peittoa, mikä edesauttaa datasiirron nopeutta, mutta nykyiset sisäkuuluvuushaasteet tulevat myös korostumaan entisestään. Sisätilojen kuuluvuusongelmat jäävätkin pääsääntöisesti isännöitsijöiden ja kiinteistön omistajien ratkaistavaksi toteaa tuotantojohtaja Mikael Lindberg Orbion Consultingista.
Sisäkuuluvuushaasteet johtuvat siitä, että 5G-verkko toimii korkeammalla taajuudella kuin aiemmat verkot, millä tiedonsiirtokapasiteettiä voidaan kasvattaa. Korkeammat taajuudet kuitenkin kantavat lyhyemmälle etäisyydelle ja läpäisevät huonommin rakennusmateriaaleja, kuin matalat taajuudet. Erityisesti ulkoseinien eristeet, betoniset väliseinät, sekä ikkunat eristävät signaaleja heikentäen sisäkuuluvuutta ja mobiiliyhteyksiä. Samanaikaisesti pyritään parantamaan kiinteistöiden energiatehokkuutta peruskorjausrakennushankkeilla. Modernit lämmöneristykset seinissä ja ikkunoissa estää lämmön karkaamisen ja parantaa kiinteistöjen energiatehokkuutta, mutta heikentää myös signaalien pääsyä sisätiloihin.
Sisäantenniverkon rakentaminen kannattaakin ottaa huomioon jo LVIS-korjaushankkeen suunnittelussa ja toteutuksessa kertoo Orbion Consultingin toimitusjohtaja Arto Saikanmäki. Sisäantenniverkko tehdään mobiilikuuluvuutta varten ja se on passiivinen hajautettu sisäantenniverkko koostuen antenneista, RF-kaapeloinneista ja muista komponenteista. Kuuluvuusmittauksen avulla voidaan selvittää operaattoriverkkojen luotettava kuluvuus ja toimivuus kiinteistöissä, jonka mukaan sisäantenniverkkoa voidaan toteuttaa perustellusti ja kustannustehokkaasti heikentämättä kiinteistön energiatehokkuutta.
Sisäkuuluvuuden tarkistuslista kiinteistön isännöitsijälle ja omistajalle:
✔ Onko kuuluvuusalueet riittävän laajat, laatu tasainen ja riittävä asukkaiden ja kiinteistön tarpeisiin? Kuuluuko ja toimiiko puhelin vain ikkunan läheisyydessä tai parvekkeella?
✔ Onko kiinteistöön suunnitteilla taloautomaatiota tai sähköautojen latauspisteitä esim. maanalaiseen autohalliin? Useimmat järjestelmät hyödyntävät matkapuhelinverkkoja tiedonvälitykseen ja ohjaukseen.
✔ Kuuluvuusmittauksen tekeminen. Mittauksen avulla selviää operattoreiden 3-5G verkkojen kuuluvuudet ja datansiirtokyky kiinteistön sisätiloissa.